Technika / Web / Saját gyártású videoműsorok a Webcsatornán

Linkajánló

Saját gyártású videoműsorok a Webcsatornán

Fél éves próbaüzem után a nagyközönség elé lép az első saját készítésű videókat interneten kínáló műsorportál, a Webcsatorna. A szélessávú internet-eléréssel rendelkező felhasználókat megcélzó, tematikus videoportál jelenleg zenei, női, autós és utazási csatornáján kínál naponta friss műsorokat.

„Ha valaki kábeltévé előfizetéssel vagy műholdvevővel rendelkezik, látszólag kimeríthetetlen választási lehetősége van, ha érdekes műsorokat akar nézni. Ám azonnal csalódott lesz, ha hazai vonatkozású, naprakész, rendszeresen jelentkező tematikus magazinokat keres” – világít rá az ötlet születésének körülményeire Rutai Gábor, tulajdonos-ügyvezető.

A tavalyi év igazi áttörést hozott az internetes videózásban. Az aktív internetezők számára mindennapos tevékenység, hogy valamilyen mozgóképet néznek a Youtube-on vagy más videomegosztó weboldalon. Emellett néhány progresszív oldal már videoanyaggal is illusztrálja egyes cikkeit – a felhasználók immár együtt élnek az internetes videózással.

A szerkesztőség jelenleg 30 fős, a próbaüzem 6 hónapjának termése több mint hatszáz, 8-10 perces, saját készítésű műsor. „Új műfaj születésénél bábáskodunk. Világszerte is csak pár hasonló sikeres kezdeményezésről tudunk, Magyarországon egy-értelműen az elsők vagyunk. A műsorkészítés folyamata, a műsorok szerkezete, hangütése is jelentősen eltér a jól fésült, konzervatív televíziós műfajtól. Mi lazábbak, életszerűbbek vagyunk: például nem vesszük fel többször az anyagokat csak azért, mert a riportalany megakadt vagy sután fogalmazott. Gyors, kicsi és rugalmas stábokkal dolgozunk, bőséges teret hagyunk az alkotókészségnek, egyben törekszünk minél több eredeti ötlet befogadására – foglalja össze az új műfaj lehetőségeit Hegyi György tulajdonos-főszerkesztő.

A Webcsatorna.hu kreatív médiavállalkozás. Azzal a céllal jött létre, hogy saját gyártású, tematikus műsoraival kiszélesítse és meghaladja a hagyományos tv-adók kínálatát, és olyan nézőket is elérjen, akik a tv-ken nem találnak érdeklődésüknek megfelelő műsorokat. Tény, hogy az internet kifejezetten alkalmas felület nagy mennyiségű tematikus anyag megjelenítésére. A Webcsatorna úgy nevezett nem-lineáris médium: az összes műsor bármelyike bármikor megnézhető, számos szempont szerint kereshető, az izgalmas részek visszatekerhetők; eközben a nézők kapcsolatba is kerülhetnek a többi nézővel, vagy akár a műsor készítőivel is.


© halmaz.hu